Sikkerchat.dk

Spil på nettet

Det Kriminalpræventive Råd Red Barnet

Spil på nettet

Mange forældre bekymrer sig om deres børns spillevaner: Hvordan påvirker det deres hjerne, hvis de spiller i lang tid? Hæmmer det deres sociale udvikling, at de ikke så tit er sammen med deres venner? Får de nok motion? Kan de også nå at lave deres lektier?

Online computerspil er stadig noget, der overvejende hører de yngre generationer til, hvilket for nogen voksne kan betyde, at det kan være svært at sætte sig ind i spilverdenen.

Der er både gode og dårlige ting ved online- og computerspil:

Plusser

  • Barnet får hurtigt gode engelskkundskaber.
  • Der er mange gode og spændende fællesskaber.
  • Børn kan lære at samarbejde om en fælles opgave.
  • Der er god læring i mange spil.

Minusser
  • For meget tid foran skærmen påvirker humøret negativt.
  • Lektier og andre fritidsinteresser bliver nedprioriteret.
  • Manglende fysisk aktivitet ved stillesiddende spil.


Gode råd, når du skal tage stilling til dit barns online spil:


Tag dig tid
Men hav altid en finger med i spillet.. Bland dig og lad dine børn vide, at de ikke kan have deres spilverdener helt for sig selv. Lad dem vise dig spillet, så de får et naturligt forhold til at ’her er du også med’ - i hvert fald engang imellem. 

Tidsbegrænsning
Mange timer foran skærmen påvirker humøret og den fysiske form. Støt dit barn med regler for tidsforbrug foran skærmen. Husk at det er svært at forlade et spil midt i en spilbane.

Aldersmærkning
Tjek anbefalinger om hvilken aldersgruppe et spil henvender sig til. PEGI er en mærkningsordning, som du bør kigge efter, hvis I køber computerspil. 

Ingen facitliste
Ofte er der ikke grund til at være bekymret. Men der er altid grund til at have nogle rammer, så spillet ikke kommer til at fylde alt. Der ikke nogen facitliste til spilvaner. Det er op til dig og din familie, hvilke regler I synes, det er vigtigt at have og hvordan, I håndterer tidsforbrug, aldersmærkning osv. Se hvordan forskellige familier gør i temaet om dilemmaer.

Medierådes hjemmeside kan du finde meget mere om børn og computerspil.

Billede
Fakta

28 % af europæiske forældre tror, det er meget sandsynligt eller sandsynligt, at deres barn vil få problemer online i løbet af de næste seks måneder. Omkring halvdelen mener, at de bør vise mere interesse i deres barns onlineaktiviteter.

Kilde: EU Kids Online 2011

Quickpoll
Dine erfaringer
Tager du del i dit barns aktiviteter online?