Sikkerchat.dk

Slet det

Det Kriminalpræventive Råd Red Barnet

Hvad må man?

Faktisk kan deling af private, grænseoverskridende og krænkende informationer, billeder og videoer være ulovligt. Mange gange kan problemerne løses, inden de bliver et massivt problem, men det kan også være så alvorligt, at der er brug for at kontakte politiet for hjælp.

Her på siden kan du læse lidt om, hvad man egentlig må dele af informationer, billeder og videoer om andre.

Chikane og mobning

Det er ikke tilladt at chikanere andre mennesker – heller ikke i den digitale verden. Chikane grænser op til mobning og kan for eksempel være nedsættende bemærkninger, seksuelle hentydninger eller spredning af rygter. På Facebook er der eksempler på unge, der opretter hadesider om andre, og på Ask.fm er der eksempler på profiler, som udelukkende handler om at sprede negative rygter. Der er også nogle unge, som oplever, at deres kammerater ’faceraper’ – skaffer sig adgang til - deres profil på sociale medier - og skriver upassende ting eller stjæler private billeder.

Private og krænkende informationer og billeder

Det er ikke tilladt at tage krænkende billeder eller udtale sig krænkende om en person – heller ikke selvom disse informationer måske er sande. Loven kalder det ’ærekrænkelser’ eller ’krænkelser af privatlivets fred’, og det handler om at respektere andres privatliv.

Det er afgørende, når man deler informationer eller billeder, at den person, som det handler om, ikke må kunne føle sig udstillet, udnyttet eller krænket. Da folks grænser er forskellige, er det vigtigt altid at spørge, om man må videresende eller dele informationer eller billeder. For eksempel et billede af veninde, der soler sig i forældrenes have eller et billede fra festen i fredags af en, der kaster op - måske ville du have det fint med det, men andre kan føle sig udstillet eller krænket. Alt andet end et klart ja, er et nej.

Hvornår må man så gerne dele informationer eller billeder?

Man må kun dele informationer eller billeder, når man har spurgt personen, som det omhandler, direkte, og personen tydeligt og frivilligt svarer ja til, at man må dele dem. Det kalder man for samtykke. Hvis man ikke har fået samtykke, er det ulovligt at dele private informationer eller billeder – både intime billeder, men også helt almindelige portrætbilleder.

Nogle gange kan man godt sidde i en situation, hvor det vil føles helt skørt at spørge om lov – men gør det alligevel for andres skyld. Du gør også dig selv en tjeneste, for i princippet kunne du blive meldt til politiet for at sprede billeder af andre.

Hvilke billeder er ulovlige?

Seksuelle billeder af børn er ulovlige. Det vil sige, at billeder af personer under 18 år, der har fokus på kønsorganerne eller viser en seksuel handling, aldrig må deles. Denne slags billeder hører under loven mod børnepornografi. Kærestepar, hvor de begge er over 15 år, må gerne dele seksuelle billeder med hinanden, hvis de begge har givet hinanden lov. Billederne må dog ikke videresendes og skal slettes, når forholdet stopper.

Hvornår skal man melde det til politiet?

Der er mange ting, der har betydning for, om politiet kan hjælpe. Det kommer helt an på, hvad der er sket i situationen, hvor gammel du er, og hvad, der er blevet delt. Du skal som udgangspunkt altid få hjælp til at kontakte politiet, hvis du er blevet truet eller afpresset til at dele informationer, billeder eller videoer med seksuelt indhold.

Gem altid så mange oplysninger, som muligt:

 • Hvad der er sket
 • Hvornår det er sket
 • Hvem der har været med
 • Billeder, screenshots af chats og andre vigtige informationer

Det kan være en god ide at inddrage en voksen, som kan hjælpe dig, fx en lærer på din skole eller kommunens SSP-konsulent. Du kan også kontakte os her på SletDet.
Billede
Grunde til at dele billeder

Billeder af sig selv

 • For at vise venskab eller kærlighed
 • For at få bekræftet en relation
 • For at få likes og anerkendelse
 • På grund af seksuel nysgerrighed
 • Fordi man er blevet presset til det 
 •  

Billeder af andre

 • For at være først med en nyhed
 • Fordi det er sjovt
 • For at få anerkendelse
 • På grund af en konflikt
 • På grund af hævn
Dom for deling af private billeder

Det er ulovligt at dele intime billeder uden samtykke. 

I en sag fra Kolding er to drenge dømt for at et billede af en 15-årig pige. 

Læs mere om sagen her.